Dünyanın hangi kültürüne bakarsanız bakın Romalılardan Osmanlıya kadar her kültürde işlemeler oymalar varaklar son derece yer edinmiştir. Eskiden büyük mimarilerde kullanılan oyma sanatı özellikle önemli yapıtlarda daha fazla yer edinmiştir. Oymalara anlamlar yüklenmiş şekillerin doğadan ya da insan ilişkilerinden esinlenerek yapıldığı ya da dini motifler taşıdığı bir kültürün önemli yanlarını yansıttığı oldukça ortadadır. Beğenilen birçok yapıt bu oymalar ve varaklarla anlam taşımaktadır. Özellikle sevilen mimari yapılardaki oymaların birçok belgeselde anlatıldığını ne zorluklarla yapıldığını dinlemişsinizdir.

Özellikle altın renginin bol kullanıldığı varak uygulamalarının yapı üzerindeki zenginleştirici etkisi büyük ihtişamlar yaratmakta ve görünüme kalite katmaktadır. İnsanlar yüzyıllar öncesinden bu yapıların oymalar ve varaklarla zengin bir hal alacağını ilgi çekeceğini bilmişlerdir. Sonraki yüzyıllara kalması için yapılan her yapıda belirgin olarak görülen bu işlemeler atalardan kalan miraslardır ve başarılı bir şekilde özellikle kültürümüzü en iyi tanıttığımız otellerde gösterilmektedir.

otel-mobilyasi

Kültürümüzün zengin yanlarından biridir mimarideki başarılarımız. Bu başarıları otellerde de oldukça göstermekteyiz. Otele girdiğiniz anda kolonlarda balkonlarda olan oymalar duvarlardaki varak tablolar aynalar dikkatinizi çekmektedir. Çok sık ve zengin kullanımlı oyma sandıklar mimaride olduğu kadar mobilyalarda da kullanılmış ve başarılı bir şekilde yatak başlıklarında koltuklarda yerlerini almıştır. Otelin kapısının ihtişamına eklenen oymalar son derece dikkat çekerken odanıza girdiğinizde yine oyma işlemi ile zenginleştirilmiş bir varan ayna görmeniz sizi şaşırtmasın. Oyma işleminin varak ile büyük bir bağlantısı olması kaçınılmaz bu kadar ortada ve kültürün içindeyken. Çoğu otelin lobisinde görebileceğiniz bekleme koltuklarındaki zengin oymalar ve varak ile kaplanan kısımları kültürümüzü yaşatan ve kişileri içine çeken insanlara rahatlığı kültürü ve zengin bir yapıyı hissettiren tasarımlardır.

Herkesin bu tasarımlar karşısında kapıldığı his kim bilir eskiden evlerde buna benzer mobilyalarda nasıl kişiler oturdu. Kültürü bu denli başarılı yaşatan ve aynı zamanda kültürü mobilya zenginlikleri ile birleştiren oyma varak işlemleri bir otelin zengin ve kültürel görünümüne büyük katkılar sağlamaktadır.