Gelişen kentleşme ve nüfus sayısındaki artışla beraber geniş, rahat evlerin yerini küçük ve sade evler almaya başladı. Hem pahalı emlak fiyatları hem de yeni yapılan binalardaki evlerin küçüklüğü de çoğu insanı büyük ve geniş evlerden küçük, stüdyo tipi evlere yönlendirdi. Bu gelişmelerle beraber küçük evler için dekorasyon su yüzüne çıktı. Birçok dekorasyon firması, küçük evler için özel üretim eşyalar yapmaya başladı. Bu da yemek odası takımlarının bir zamanlar olmazsa olmazı olan vitrinlerin ortadan kalkmasına neden oldu.

Vitrin kültürü neredeyse kayboldu bile diyebiliriz. Vitrinler hem yemek masasını hazırlamakta ve yemek esnasında istenen bir şeyi almakta bize gerçekten kolaylık sağlamaktaydı. Bunun dışında evlenirken alınan çeyiz eşyalarındaki işlemeli gümüş tepsiler, kristal bardak setleri ve birçok antika, değerli eşya da burada sergilenirdi. Anısı olan anneanne, babaanneden kalma kıymetli eşyaların hikâyeleri gelen misafirleri anlatılırdı. Evet, belki vitrinde duran çoğu eşya kullanılmıyordu ama bizim kültürümüzün önemli parçalarından biri olduğu kesindi. Gelişen dünya ve değişen konutlarla birlikte bu kültürde yok olmaya başladı. Vitrinlerin yerini her şeyi üst üste koyup kullanım alanından tasarruf edebileceğimiz 2 li 3 lü çekmeceler aldı.

Dekorasyon kültürümüz önemli parçalarından olan yemek takımı vitrinlerinin kalkmasını aslında küreselleşen ve teknoloji çağındaki dünyamızda yaşadığımız başka değişimlere de yorabiliriz. Türk misafirperverliği denilen duygu da yavaş yavaş kaybolmaya başlamıştır.

Eski zamanlarda her 2-3 günde bir gelen misafir, eş, dost artık internet üzerinden hal hatır sorulabildiği için gelmemeye biz de eşimize dostumuza gitmemeye başladık. Bunun diğer nedeni de tabii ki evlerin küçülüp misafir ağırlamanın zorlaşmasıdır. Misafirperver ruhumuzu tam olarak kaybetmeden bunun için herkesin elinden geleni yapması gerekmektedir. Çünkü bu yeri dolmayacak bir özelliktir. Ancak evlerin küçülmesiyle ortadan kalkan yemek odası takımı vitrinlerinin yeri bir şekilde, dekorasyon firmalarının yeni ve modern ürünleriyle doldurulabiliyor.